Plastfönster

Plastfönster tillhör inte vanligheterna i Sverige, men det börjar bli mer och mer vanligt att man väljer plastfönster framför träfönster eller aluminiumfönster. De negativa röster som främst hörs gällande plastfönster är att de inte är lika snygga som de fönster vi är vana vid här i Sverige. Trä är ett material som de flesta fönster i Sverige är gjorda av och detta är för många en självklarhet. Av den anledningen har det varit svårt för plastfönster att få fäste här i Sverige.

Sverige är inte ett konservativt land i allmänhet utan vi är kända för att vara progressiva och liberala, men inte när det kommer till material i vilket fönster ska vara gjort i! Då blir vi konservativa och håller fast i de gamla trätraditionerna som funnits i landet sedan urminnes tider.

Den allmänt avoga inställningen till plastfönster till trots så har de ändå fått ett visst fäste under senare år då fler och fler inser fördelarna med billiga fönster som till på köpet är underhållsfria och som har bra isoleringsförmåga. Ända sedan 1980- talet har vi haft möjligheten att köpa plastfönster från svenska leverantörer, men det är som sagt först på senare år som det kommit att bli ett alternativ för den stora massan.

Det som främst lockar med plastfönster är såklart priset då det är betydligt lägre än andra fönster. Att kunna hålla nere priset på saker och ting som har med huset att göra är viktigt för många då man gärna lägger pengarna på roligare saker här i livet än sådana saker som nya fönster. Investerar man i plastfönster så kan man se fram emot somrar utan underhåll av fönster och större chans till ett engångsbelopp medan man med träfönster tvingas lägga pengar på underhåll med jämna mellanrum.

Man kan inte reparera plastfönster utan är det så att ett fönster blir skadat så får man köpa ett nytt och kassera det gamla. Många föredrar att reparera saker då man inte vill vara en del av slit- och slängsamhället, men väljer man plast så är det vad som gäller.

Nackdelar med plastfönster är att denna sorts fönster har hög miljöbelastning både vad gäller tillverkning och kassering. De ämnen som sprids i luften vid förbränning av plastfönster påverkar inte miljön positivt och jämfört med träfönster så är miljöbelastningen hög vid tillverkningen. Detta avskräcker såklart många, men det är viktigt att ta i beaktande hur man påverkar miljön även när man sköter underhåll av träfönster. Ser man det på läng sikt så kan man komma att anse att plastfönster är bättre.

Det är viktigt att hitta fönster som man kan trivas med länge så att tänka igenom sitt val är rekommenderat. Man kan åka runt och titta på hus för att bilda sig en uppfattning om vilken slags fönster man gillar bäst. Man bör fokusera på hus med fasad som påminner om ens egen för att se vilken typ av fönster som ser snyggast ut. När man bestämt sig så är det bara att börja leta efter var man kan hitta de bästa fönstren.