PVC-fönster

PVC-fönster är ingen nyhet på marknaden, men trots att de funnits på den svenska marknaden ända sedan 1980- talet så är det fortfarande många som inte har någon vidare erfarenhet av PVC-fönster. Det är nämligen inte särskilt vanligt att man använder PVC fönster i Sverige trots att dessa fönster är mycket populära på andra plaster runt om i Europa.

Vad som tros ligga bakom svenskarnas negativa inställning till plastfönster i PVC är att Sverige har en mycket lång trä tradition där vi ser det som en självklarhet att det är trä som utgör materialet i de olika delarna på våra hus. Plast fönster i PVC känns därför ovant och konstigt för många och detta har gjort att det varit svårt att få in dem på den svenska marknaden.

PVC-fönster har en mängd fördelar som gör att de står ut bland andra material som är vanliga till fönster då de både är billiga i inköp, underhållsfria och isolerar bra. De främsta nackdelarna som brukar framhållas är att de är mindre snygga och att de är sämre ur en miljösynpunkt.

Låga priser på PVC-fönster är den största fördelen

Priset på PVC-fönster gör att fler och fler får upp ögonen för detta material och att man även slipper underhåll av sina fönster när de väl är på plats gör att de lockar ännu fler att undersöka möjligheterna med PVC fönster. För många som ska byta fönster är prislappen det som blir mest bekymmersamt då det inte är någon billig historia om man har ett hus med många fönster. Även om man har ett relativt litet hus så blir ju fönstren ändå ganska många och varje fönster kostar ju en ganska rejäl slant.

Att slippa underhåll är, förutom det låga priset, den främsta anledningen till varför många väljer att sätta in PVC-fönster och det är såklart väldigt behagligt att slippa hålla på med renovering av sina fönster. Att ta hand om röta och målning och annat som krävs när man ser efter sina fönster är både tidskrävande och kostsamt. Väljer man PVC fönster så slipper man detta.

Den miljöpåverkan som PVC fönster har får många att backa ur och det är inget konstigt med det. PVC har hög miljöbelastning och det är ingen som vill vara med och direkt bidra till att miljön får lida. PVC fönster påverkar miljön både vid tillverkningen och då de kasseras eftersom de oftast förbränns efter kassering.

Vad gäller det utseendemässiga så är det vanligt att många blir positivt överraskade av PVC fönster då de ofta är finare än vad man först kan tro. När man föreställer sig PVC fönster så är det inte en särskilt vacker bild man får framför sig, men det är definitivt värt att kolla upp det ordentligt innan man beslutar sig för att välja ett annat dyrare material. Många som får olika slags fönster framför sig kan inte avgöra vilket material som är vilket. Detta fungerar som positivt främst för PVC fönster då detta material är det som man oftast tackar nej till av främst estetiska skäl.